Sanne Postma - SEH-arts en plv. opleider
Als
je net je studie Geneeskunde hebt afgerond of je bent bezig met de laatste
loodjes, sta je voor een aantal belangrijke beslissingen over je carrière en
professionele ontwikkeling. Als Zuyderland voelen we ons betrokken en helpen
we je graag met het maken van de keuze die het best bij jou past.
Misschien ken je Zuyderland al van je coschappen, misschien is het je eerste kennismaking met ons ziekenhuis. Als Zuyderland MC zijn we een topklinisch opleidingsziekenhuis. Onze visie is: de beste opleiding, zo persoonlijk mogelijk. We vinden het belangrijk om goede medisch specialisten van de toekomst op te leiden. Voor ons hoort hierbij niet alleen klinische expertise en professionele competenties, maar ook bijvoorbeeld leiderschap en zelfreflectie. Maar hoe dit (leer)traject er precies uitziet, is voor iedereen anders. Daarom willen wij arts-assistenten helpen met het uitstippelen van het pad dat het beste past bij hen persoonlijk. Wij denken graag met je mee!
Danae Smeets - Senior coassistent
Hoewel elk leertraject individueel is, geloven we dat er één gemeenschappelijke voorwaarde is om een goede opleiding te kunnen volgen: een fijne omgeving. Hier zetten wij ons als Zuyderland dag in, dag uit voor in. Het ziekenhuis moet voor onze a(n)iossen een plek zijn waar zij zich veilig en ondersteund voelen, waar ze durven leren, waar ze durven het niet te weten en waar ze durven die extra stap te zetten. Een open sfeer die aanzet tot leren en werken. Immers alleen in een positieve omgeving en sfeer voelen assistenten én opleiders zich goed en kunnen ze de beste prestaties leveren.
Omdat wij willen dat arts-assistenten zich op hun plek voelen bij Zuyderland, hebben wij een team dat zich speciaal richt op jou als a(n)ios: Medische Opleidingen. Dit team faciliteert en begeleidt je, al voor de eerste dag dat je bij ons binnenkomt. Medische Opleidingen ondersteunt en is vraagbaak, helpt en wijst de weg. Heb je vragen of twijfels over vervolgstappen? Medische Opleidingen denkt met je mee, gooit lijntjes uit en organiseert opleidingsactiviteiten. Medische Opleidingen volgt bovendien ook nauwlettend het leerklimaat binnen alle vakgroepen.
Ghislaine Dekeunink, 6e-jaars aios Gynaecologie, deelt haar ervaringen en inzichten over het vinden van balans tussen werk en privé.
Wij kunnen een grote ambitie hebben als opleidingsziekenhuis, maar niemand beter dan onze arts-assistenten kunnen beoordelen of we daarin slagen. We toetsen dan ook voortdurend bij hen hoe het werken bij Zuyderland bevalt.
Hieronder de punten die onze a(n)iossen waarderen aan Zuyderland:
Zuyderland is een groot topklinisch opleidingsziekenhuis. Het bevindt zich tussen een perifeer en academisch ziekenhuis in. Door het topklinisch karakter, de grootte van het ziekenhuis én de ligging in de regio, krijgen arts-assistenten de mogelijkheid om zowel veel ervaring op te doen in veelvoorkomende casuïstiek als te werken aan gespecialiseerde casussen. Dit zorgt voor een unieke combinatie van ervaringen.
Wij moedigen aan dat arts-assistenten elkaar ontmoeten, ervaringen delen en van elkaar kunnen leren. Daarom organiseren we tal van borrels en bijeenkomsten voor arts-assistenten en coassistenten. Daarnaast is er de ZuydAss: de vereniging die zich inzet voor de belangen van alle a(n)iossen binnen Zuyderland Medisch Centrum. Om collega’s van verschillende vakgroepen te leren kennen, organiseert ZuydAss krokettenlunches, informele borrels en wordt er één keer per jaar een feest georganiseerd in samenwerking met het MUMC+. Arts-assistenten zoeken elkaar veelvuldig op bij deze bijeenkomsten en waarderen dit zeer, geven ze aan.
Zuyderland biedt opleidingsplekken voor veel medische specialismen en de ondersteunende disciplines. De inhoud van de opleiding beoordelen de arts-assistenten als positief. Er vinden bovendien veel onderwijsmomenten plaats, waaraan je als a(n)ios zelf ook een actieve bijdrage kunt leveren. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Lees hier meer over onze specialismen.
Als medisch specialist van de toekomst is het belangrijk om je niet alleen medisch inhoudelijk goed te ontwikkelen. Bij een ziekenhuisorganisatie en bij goede gezondheidszorg komt meer kijken. Zuyderland biedt daarom een uitgebreid aanbod aan Discipline Overstijgend Onderwijs (DOO). Arts-assistenten kunnen kiezen uit een breed scala aan onderwerpen. Van ‘arts-patiëntcommunicatie in lastige situaties’ en ‘suïcidaliteit en zelfbeschadigend gedrag’ tot ‘duurzaamheid in de zorg’ en van ‘zorg- en ziekenhuisfinanciering’ tot ‘koersvast en veerkrachtig bouwen aan je carrière’. Om zo veel mogelijk aan te sluiten bij de interesse en wensen van onze arts-assistenten vragen wij hen om input: wat vind jij relevant voor jouw opleiding en carrière?
Ook vragen wij de a(n)iossen naar hun ervaringen binnen hun vakgroep. Meer over het leerklimaat, de werksfeer en hoe we dit monitoren, beschrijven we in het volgende artikel:
Julia Geilen - anios Orthopedie
Je weg en je draai vinden heeft tijd nodig. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Iedere aios en anios moet tot volle bloei kunnen komen en daarom hebben we een reeks faciliteiten die jou daarin ondersteunen.
Als arts-assistent is het hard werken. Je hebt het druk met je dagdagelijkse taken en tegelijkertijd houdt ook je loopbaan en je toekomst je bezig. Wil je hierover graag sparren met een ouderejaars-aios of medisch specialist? Dat kan! Binnen Zuyderland kan iedere arts-assistent een mentor krijgen. Bij je mentor kun je terecht met vragen over je professionele ontwikkeling, je klinische vaardigheden, wetenschappelijk onderzoek en je loopbaan.
Werken op een nieuwe plek brengt praktische vragen met zich mee. Vragen als: waar vind ik mijn rooster voor komende week? Hoe vraag ik een vrije dag aan? En niet onbelangrijk: waar vind ik een lekkere kop koffie? Vragen die zich onherroepelijk voordoen. Stel ze aan je buddy. Buddy’s zijn ouderejaars a(n)iossen die hun weg al kennen.
Je eerste maandag begin je met een introductiedag waarop je Zuyderland leert kennen én je collega-assistenten. In de vorm van een introductiespel krijg je praktische handvatten voor je werk als a(n)ios en krijg je tal van handige weetjes over de organisatie. Maar je leert ook de andere arts-assistenten kennen. Wel zo leuk. Zijn er nog dingen waar je tegenaan gelopen bent? Dan regelen we dat die dag! Heb je bijvoorbeeld nog geen badge, of kun je niet inloggen? Dan maken we het meteen in orde. Zo ben je helemaal klaar om goed van start te gaan. ‘s Middags is er nog een bijeenkomst voor álle nieuwe medewerkers binnen Zuyderland. Verpleegkundige, psychiater, thuishulp, communicatie-manager, a(n)ios, íedereen. Deze bijeenkomst staat in het teken van verbinding maken en collega’s met andere functies leren kennen.
In je 1e maand volg je allerlei trainingen die relevant en nodig zijn voor jouw werk. Denk aan reanimatie- en ABCDE-training. Voor de trainingen die voor jou gelden, word je ingepland.
Jeresa Willems, aios Interne Geneeskunde, deelt haar ervaringen over het combineren van klinische werkzaamheden met onderzoek. Ontdek welke uitdagingen en successen ze tegenkomt. Heb jij ook interesses die je graag zou willen combineren? Wij denken graag met je mee om te kijken hoe we verschillende werkzaamheden kunnen combineren en zoeken naar een haalbare oplossing.
Ylien Deckers - anios Interne Geneeskunde